Erzsébet-utalvány, iskolakezdési támogatás 2013-ban


 • Top Céginfó
  már 20, 2013

  A béren kívüli juttatásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás mértéke 2013-tól a korábbi 10 százalékról 14 százalékra emelkedett. Így az adóval együtt számítva az összes közteher a juttatás 30,9 százalékáról 35,7 százalékára nőtt.

  2013-tól a béren kívüli juttatásokA közteheralap változatlanul a juttatás értékének 1,19 szerese. 2013-tól a béren kívüli juttatásokra az egészségügyi hozzájárulás mértéke 14 százalék és 16 százalékos személyi jövedelemadó is terheli. 

  Az Erzsébet utalványok kezelési költsége továbbra is 2 százalék. Lehetőség van egyedi címletezésre is, a minimális rendelési érték fejenként 1000 forint.
   

  A  béren kívüli juttatásokat érintő szabályozás mind a munkavállalók, mind a munkaadók hátrányára változott, azonban van néhány cafeteria elem, amely adómentesen adható.

  Iskolakezdési támogatás

  2013-tól az iskolakezdési támogatás csak utalvány formájában nyújtható, az utalvány a kibocsátás évének utolsó napjáig használható fel. Továbbra sincs szükség arra, hogy a magánszemély igazolást (például iskolalátogatási igazolás) nyújtson be a munkáltatójához, elég csak nyilatkozatot tennie, azonban ebből következően az esetleges valótlan nyilatkozat jogkövetkezményeit is a magánszemély viseli.

  Erzsébet-utalvány

  2013-tól az Erzsébet-utalvány béren kívüli juttatásnak minősülő havi keretösszege 8 ezer forintra emelkedett.

  Nem változott az a szabály, hogy a havi juttatási keretösszeg az adóéven belül utólag adott juttatás esetén is alkalmazható. Az utalvány továbbra is felhasználható melegkonyhás vendéglátóhelyen étkezési szolgáltatás igénybevételére.

  2013-tól bevezetésre került az Iskolai Erzsébet-utalvány, a Szabadidő Erzsébet-utalvány és az Ajándék Erzsébet-utalvány.

  2013-tól nem adhatók még magasabb munkáltatói közteherrel sem a „régi típusú” fogyasztásra készétel vásárlására jogosító utalványok.
  Az ilyen utalványok juttatása esetén, ha azt dolgozó kapja, a juttatás bérként, míg ha például a dolgozó közeli hozzátartozója kapja, a juttatás egyéb jövedelemként visel közterheket.

   

  Iskolai Erzsébet-utalvány, a Szabadidő Erzsébet-utalvány és az Ajándék Erzsébet-utalvány 2013

  Szabadidő Erzsébet-utalvány: sporteseményre és kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet vásárlására, illetve könyvtári beiratkozási díj térítésére használható.

  Ajándék Erzsébet-utalvány: szerződött szolgáltatóknál műszaki cikk, lakberendezés, könyv, ruházat, vegyi áru, szépségápolás, papír-írószer, egészségmegőrzés, szabadidős tevékenység, sportfelszerelés, játék, utazás termékkörökbe tartozó termékek és szolgáltatások vásárlására használható fel Magyarország területén.

  Iskolai Erzsébet-utalvány: tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására használható fel az utalvány elfogadására szerződött szolgáltatóknál a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig.