Félmilliárd forintot csaltak ki kis- és középvállalkozásoknak


 • Top Céginfó
  ápr 07, 2015

  Egy debreceni bűnbanda könyvvizsgálói és adószakértői ismeretekkel, hamis iratokkal, banki igazolások felhasználásával nagy összegű banki hiteleket vett fel. Hamis számlákat, manipulált banki igazolásokat, fiktív mérleg adatokat, eredmény kimutatásokat is felhasználtak a pénzintézeti hitelfelvételeikhez.

  Félmilliárd forintot csaltak ki kis- és középvállalkozásoknak

  Negyvenhárom gyanúsítottja van az ügynek, amelyben egy bűnszervezet csaknem félmilliárd forintot csalt el a kis- és középvállalkozásoknak állami garancia és kamattámogatással nyújtható Széchenyi Kártya programmal.

  A szövevényes ügy bizonyítására a nyomozók négy szekrényt megtöltő könyvelési anyagot foglaltak le, és 40 terabájt mennyiségű adatot dolgoztak fel.

  A képzett, könyvvizsgálói és adószakértői ismeretekkel bíró személyek által irányított bűnszervezet hamis iratok, banki igazolások felhasználásával, egy céghálózaton keresztül, stróman ügyvezetők segítségével nagy összegű vállalati hiteleket vett fel több ismert pénzintézettől.

  A cégeket jól prosperáló társaságoknak tűntették fel, majd azokat a kölcsön felvételét követően a hitelező bank számára elérhetetlenné tették, fantomizálták. A könyvelési körfolyamatban nemcsak hamis számlák, hanem manipulált banki igazolások, fiktív mérleg adatok, eredmény kimutatások, főkönyvi adatok igazolták a társaságok megfelelő pénzügyi helyzetét.

  A banki ügyintézésre általában a hatóságok előtt ismeretlen, büntetlen előéletű személyeket alkalmaztak, akik a hitelösszeg jóváírása napján a pénzt kisebb tételekben, készpénzben azonnal felvették vagy továbbutalták. A kiutalt hitelösszegeket újabb vállalkozások tőkéjének növelésére fordították, ezáltal hitelképessé téve őket újabb kölcsönök felvételére.

  Annak érdekében, hogy az illegális jövedelmeket elválasszák a forrástól, a bevételeket úgy rejtették el, hogy a jövedelem végállomása, valamint a bűncselekményből származó pénz közötti kapcsolatot ne lehessen felderíteni. A pénz útjának álcázására, a pénz „tisztára mosására” keresztező és fedő műveleteket, téves, hibás utalásokat, illetve többszöri, több cég közötti követhetetlen, látszólag rendszertelen, azonban az elkövetők által előre megtervezett elektronikus átutalásokat hajtottak végre.

  A bűncselekményből származó vagyont beillesztették egy legálisan alapított vállalkozásba, ott bevételként tüntették fel, mind a bevételi, mind a kiadási könyvelési adatokat meghamisították.

  A bűnszervezet tagjainak „leosztott” feladata volt: valaki például a könyvvitelért, az informatikai háttér megteremtéséért, valaki a pénzintézetekkel történő kapcsolattartásért felelt. A névleges ügyvezetők beszervezése a szervezet három irányítójának közös feladata volt.

  A bűnszervezet feje, egy 48 éves debreceni nő jelenleg is előzetes letartóztatásban van. Ellene több büntetőeljárás van folyamatban. A három irányító személy közül az egyik jelenleg is szökésben van. Ellene nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

  A NAV pénzügyi nyomozói üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás és különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett csalás miatt javasolnak vádemelést a Hajdú-Bihar megyei Főügyészségnek. Forrás:nav.gov.hu