Járulékkedvezmény lehet 25 év alatti és 55 év feletti alkalmazottak után

 

A munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek is egyetértenek azzal a parlamentnek benyújtott törvényjavaslattal, amely szerint a 25 év alatti pályakezdőknél a munkáltatóknak két évig nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetni 100 ezer forintig, s támogatják az is, hogy az 55 év felettiek alkalmazásánál csak 14 százalék lesz a közteher.

 

    A munkahelyvédelmi akcióterv keretében történő változtatás jótékony hatást válthat ki azoknál a vállalkozásoknál, amelyek eddig azért nem vettek fel új - például 25 év alatti - munkavállalót, mert már nem tudták volna kigazdálkodni a bér után fizetendő közterheket - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségnek (VOSZ) főtitkára az MTI kérdésére.

    Dávid Ferenc információja szerint a jövőre bevezetendő kisadózó vállalkozások tételes adója - amely évi 6 millió forint árbevételig lesz érvényes, és a kisvállalati adó, amelynek bevételi értékhatára 500 millió forint - mellett megmarad az eva is, így a vállalkozások szabadon választhatnak az adózási formák között. Egyébként az előbbi adónemet "kata"-nak, az utóbbit "kiva"-nak nevezték el a vállalkozások - jegyezte meg.

    Az akcióterv említett jótékony hatása részben semmissé válhat abban az esetben, ha jövőre a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelkedik, miközben a gazdaság egésze gyakorlatilag egyhelyben topog - figyelmeztetett a Dávid Ferenc, hozzátéve, hogy a VOSZ a jelenlegi gazdasági környezetben a minimálbér és a szakmunkás bérminimum befagyasztását fogja javasolni.

    A törvényjavaslat kedvező hatásával egyetért az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke is. Borsik János az MTI-nek elmondta, hogy a stagnáló gazdaság körülményei között is keresni kell a munkahelyteremtés lehetőségeit, amit segíthet a törvényjavaslat. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra a munkaerő "cserére", ami a törvény alkalmazásával járó közteher megtakarítása nyomán előállhat. Hiszen költséget takarít meg, ha 25 év alattiakat, illetve 55 év felettieket vesz fel a munkaadó, miközben a más korosztályú munkavállalóktól megszabadul.

    A módosító indítványok bizottsági megszavazása után a parlamentnek benyújtott munkahelyvédelmi akciótervben foglalt törvényjavaslat szerint a legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező 25 év alatti pályakezdőknél a munkáltatóknak 100 ezer forint bruttó bérig nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetniük.

Azaz a munkáltató amennyiben 200 ezer forintos bruttó bérrel alkalmaz egy pályakezdő fiatalt, 100 ezer forintig egyáltalán nem, a 100 ezer forintot meghaladó rész után pedig 28,5 százalékos mértékben fizet adót.

    A törvényjavaslat tartalmazza azt is, hogy a 25 év alattiak és az 55 év felettiek foglalkoztatása után közel 50 százalékos a munkáltatói járulékkedvezmény. Vagyis a jelenlegi 28,5 százalékos szociális hozzájárulási adóból, plusz szakképzési hozzájárulásból 14,5 százalék a kedvezmény, de legfeljebb 100 ezer forintos bruttó munkabérig.
Ennél magasabb bér esetén, csak 100 ezer forintig érvényes, és a fölötte eső részre nem jár kedvezmény.

    Tartósan álláskereső foglalkoztatása esetén az első két évben a munkáltatói adóteher 0 százalék, a harmadik évben 14 százalék. (Tartósan álláskeresőnek számít, aki a foglalkoztatást megelőző 9 hónap alatt legalább 6 hónapig álláskeresőként regisztrált volt.)

 

2012-09-25
Forrás: mti

 

Keresés a Top Céginfón

Figyelem!

Domain nevet, webtárhelyet és honlapkészítést is rendelhet tőlünk!

Sőt, ha ügyfelünk itt a Top Céginfó portálon, a honlap üzemeltetésért már egyáltalán nem kell fizetnie!

www.recolor.hu

Telefon: 06-20-9-383-464

Keressen a Facebookon is!

Top témák

Top Céginfó hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!!

Felhasználó létrehozása