Közös devizát vezetne be négy arab állam


 • Top Céginfó
  nov 27, 2013

   Közös devizát vezet be az év végén a Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács négy tagja - írja a gulfnews.com hírportál az Ahbar Al Halídzs bahreini napilap értesülésére hivatkozva.

      A bahreini napilap értesülése szerint a Gulf Cooperation Council (GCC) négy tagja, Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait és Katar az amerikai dollárhoz kötött árfolyamú közös devizát vezet be december végén.

      A bahreini lapot tájékoztató meg nem nevezett forrás politikai döntésnek nevezte a közös deviza árfolyamának rögzítését az amerikai dollárhoz, mivel az gazdaságilag nem lenne indokolt.

  özös devizát vezetne be négy arab állam

     

  "Gazdasági szempontból előnyösebb lenne az új deviza árfolyamát egy devizakosárhoz rögzíteni, mivel a GCC tagországok jóval nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le az EU-val, mint az Egyesült Államokkal" - fogalmazott. "A GCC tagországok európai olajexportja pedig az EU olajimportjának a 70 százalékát teszi ki" - tette hozzá.

      Az 1981-ben megalapított GCC két másik tagja, Omán és az Egyesült Arab Emirátusok a lap értesülése szerint valószínűleg nem csatlakozik a deviza közösséghez. Egy, az euróhoz hasonló közös deviza bevezetésre már 15 éve a GCC napirendjén van.

      Yves Mersch, az Európai Központi Bank igazgatóságának tagja egy pénzügyi csúcstalálkozón az idén szeptemberben azt mondta, hogy nem lenne előnyös a GCC számára egy közös deviza bevezetése mindaddig, amíg a szervezetben nem jön létre politikai konszenzus a kérdésben és nem fektettek le egyértelmű gazdaságpolitikai célokat.
  Forrás: mti