Meddig ingyenes a tanulók orvosi ellátása?


 • Top Céginfó
  aug 17, 2015

  Nappali tagozatos tanulóknak az orvosi ellátások ingyenesek. Ha a tanuló passzív féléves, szünetel ugyan a hallgatói jogviszonya, de jogosult marad az ingyenes orvosi ellátásokra. Ha nyáron szűnt meg a tanulói, hallgatói jogviszony, akkor 2015. december 15-ig még alanyi jogon jár az ingyenes orvosi ellátás.

  Meddig ingyenes a tanulók orvosi ellátása?

  A nappali tagozatos tanulók a hallgatói jogviszony időtartama alatt ingyenesen vehetik igénybe az orvosi ellátásokat.

  Ha a diák „piros lámpát” kap az orvosnál, az azt jelenti, hogy nem szerepel az ingyenes orvosi ellátásra jogosultak között a társadalombiztosítás rendszerében. Ilyen esetben a középiskolás iskolalátogatási igazolással, felsőfokú oktatási intézményben tanuló a hallgatói jogviszony igazolásával fordulhat az Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

  Amennyiben a tanuló passzív féléves, szünetel ugyan a hallgatói jogviszonya, de jogosult marad az ingyenes orvosi ellátásokra.

  Akiknek a nappali tagozatos tanulmányok befejezése után nem sikerült munkát találniuk, illetve nem kezdtek további tanulmányokat nappali tagozatos rendszerben, a diákigazolvány lejárta utáni 46. naptól a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál történő bejelentkezéssel az egészségügyi ellátásokra – járulékfizetés ellenében – jogosultságot kell szerezniük.

  Abban az esetben tehát, ha idén nyáron szűnt meg a tanulói, hallgatói jogviszony, akkor 2015. december 15-ig még alanyi jogon jár az ingyenes orvosi ellátás. Forrás: nav.gov.hu