Mikor kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?


 • Top Céginfó
  ápr 03, 2014

   Aki nem biztosított, annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátást igénybe tudja venni,  2014-ban havonta 6810 forint (naponta 227 forint) összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Az a magánszemély aki korábban biztosított volt, a jogviszony megszűnését követően legfeljebb 45 napig marad az.

  Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2014-ben 6 810 forint havonta (naponta 227 forint), amelyet csekken, bankkártyával, vagy átutalással a „NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek számlára” kell megfizetni.

  NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek számlája
  Számlaszám: 10032000-06056229

  Mikor kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?

  Akinek nem kell egészségügyi szolgáltatási járulék fizetni
  Biztosított például az aki munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban állnak, illetve akik álláskeresési támogatásban, táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban stb. részesül. Nekik nem kell külön fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

  A járulék fizetésére kötelezetteknek 15 napon belül kell bejelentkezniük a NAV-hoz a 14T1011-es számú adatbejelentő és változás-bejelentő lapon. A nyomtatvány a NAV ügyfélszolgálatain beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról () is letölthető. Az adatlap papíron, vagy elektronikusan is benyújtható.

  A fizetési kötelezettség megszűnésekor az adatlaphoz csatolni kell azt az igazolást, ami tanúsítja a jogosultságot az egységügyi szolgáltatások igénybevételére. A fizetési kötelezettség megszűnését akkor nem kell bejelenteni, ha az új munkáltató, foglalkoztató ezt megtette a NAV-nál.

  Az a magánszemély aki korábban biztosított volt, az egészségügyi ellátás a jogviszony megszűnését követően a biztosítással járó jogviszony napjaival megegyező napig, de legfeljebb 45 napig még továbbra is igénybe vehető.

  A tanulók és a nappali tagozatos hallgatók a tanulói, hallgatói jogviszonyuk kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig jogosultak egészségügyi szolgáltatás igénybevételére.

  Mikor szűnik meg a tanulók és hallgatók egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága?

  Továbbiak az egészségügyi szolgáltatási járulék témakörben.