Senkinek sem kell bevallania a 98 százalékos különadót


 • Top Céginfó
  ápr 07, 2011

  A 98 százalékos különadó egy háromszereplős történet.
  1. Kifizető (munkáltató): adatszolgáltatásra kötelezett személy,
  2. Magánszemély: a kifizetői adatszolgáltatás alapján bevallásra
  kötelezett,
  3. Adóhatóság: tájékoztatási és ellenőrzési feladata van.

  Ebben a felállásban az Országgyűlés Hivatala egyszerű adatszolgáltatásra kötelezett személy. Mivel adatszolgáltatási kötelezettségét határidőre elmulasztotta, az adóhatóságnak mérlegelés nélkül mulasztási bírsággal kell sújtania az Országgyűlés Hivatalát és teljesítésre kell felhívnia. Döntési, jogértelmezési helyzetben egyedül a magánszemély van. A döntés megkönnyítéséhez nyújthat tájékoztatást a NAV, de ez senkire nézve sem kötelező érvényű.

  Tehát a vitatott esetben az országgyűlési képviselőnek kell eldöntenie, hogy a törvény alapján érintett-e a 98 százalékos különadóban és szintén ő dönti el, hogy benyújtja-e bevallását.

  Nemcsak a képviselőknek, hanem más magánszemélyeknek sem kell benyújtaniuk bevallásukat. Ennek az oka, hogy a korábbi évek személyi jövedelemadó bevallásából nem állapítható meg a különadó alapja. Ezért a bevallásnak szükséges feltétele a kifizetői adatszolgáltatás. A kifizetői adatszolgáltatásra a nyomtatványt a NAV rendszeresítette.

  A NAV súlyos szakmai hibát vétett, amikor a különadó alapjának meghatározását a kifizetőre ruházta át.

  Eltévesztette a törvényi szerepeket! A kifizetőnek a különadó alapjába tartozó jövedelmekről kellett volna adatot szolgáltatnia.
  Úgymint végkielégítés, szabadságmegváltás, munka alóli felmentés, jubileumi jutalom. Ha ezt tette volna, akkor az Országgyűlési Hivatalnak semmilyen lehetősége nem lett volna jogértelmezésre.

  A NAV szakmai bakija miatt a kifizetői adatszolgáltatás alapján a magánszemélyek nem tudják eldönteni, hogy érintettek-e a 98 százalékos különadóban. Ezért fel sem merülhet a 1053K bevallás benyújtása.

  A www.venusz-szoftver.hu weblapon részletesebb szakmai indoklást olvashat arról, hogy miért nem lehet benyújtani a 98 százalékos különadó bevallást. Ugyanitt egy kalkulátor segít rávilágítani a problémára. Aki nem tudja megadni a kalkulátor által kért alapadatokat, az azt sem tudja eldönteni, hogy érintett-e a 98 százalékos különadóban.
  Angyal József okleveles adószakértő, igazságügyi adó- és járulékszakértő

   

  Forrás: ots