Továbbra is London a világ első számú pénzügyi központja


 • Top Céginfó
  szep 30, 2013

  Továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, bár New York és több feltörekvő ázsiai pénzügyi centrum (Hongkong, Szingapúr, Tokió) szorosan a City nyomában jár az egyik vezető londoni pénzügyi tanácsadó csoport hétfőn ismertetett új globális rangsora alapján.

  Továbbra is London a világ első számú pénzügyi központja

   A Z/Yen félévente összeállított, bonyolult mérési metodikával kialakított listája 80 várost és térséget vizsgál. A hétfőn bemutatott őszi rangsorban Londont New York, Hongkong, Szingapúr, Tokió és Zürich követi, és az első tízben szerepel még Boston, Genf, Frankfurt és Szöul.

      Az alsó tízes mezőnybe kerültek ugyanakkor a közép-európai EU-fővárosok: Varsó a 71., Prága a 73., Budapest a 77. helyen áll.
     
  A sereghajtó a 80. helyezett Athén, de az alsó tíz között szerepel további három euróövezeti központ: Tallinn, Lisszabon és Ciprus.
     
  A 2007 márciusa óta minden tavasszal és ősszel összeállított rangsort két fő forrás alapján állítja össze a cég. Az egyik a ház által "instrumentális tényezőknek" nevezett öt alapkritérium: az üzleti környezet, a pénzügyi szektor fejlettsége, az infrastruktúra állapota, a humán tőke és a megítélésbeli tényezők.

      A másik forrás egy globálisan terjesztett online kérdőív, amelyet pénzügyi szolgáltatási szakértőknek oszt ki a Z/Yen. A hétfőn ismertetett idei őszi ranglistához a cég 2786 elemző és befektetési banki vezető véleményét vette figyelembe. E tényezők összevetésével egy komplex modellszámítás alapján a Z/Yen pontszámokat állapít meg, és így sorolja be a vizsgált városokat.

      London az első lista összeállítása óta vezeti a pénzügyi szolgáltatási központok globális rangsorát, de a különbség szűkül a City és az élmezőny többi tagja között, azzal együtt is, hogy a felső osztályba soroltak zöme - jórészt a globális pénzügyi válság áthúzódó hatásaként - pontokat vesztett az utóbbi időben.

      London az idei tavaszi ranglistát 807 ponttal vezette, New York 787, Hongkong 761 ponttal követte. A hétfőn bemutatott őszi sorrendben London 794, New York 779, Hongkong 759 ponttal szerepel.

      A Z/Yen londoni szakértői kiemelik, hogy a legnagyobb euróövezeti pénzügyi központok alaposan megsínylik valutauniós adósságválság bizonytalansági és megítélésbeli hatásait. Az 56 oldalas kimutatás szerint Párizs 14 pontot, München 16 pontot, Amszterdam 26 pontot, Madrid 28, pontot, Milánó 34 pontot, Brüsszel 44 pontot veszített a tavasszal összeállított előző listához képest.

      Arra a kérdésre, hogy a következő években mely pénzügyi központok globális fontosságának növekedése várható, a felmérésbe bevont szakértők közül a legtöbben Szingapúrt, Sanghajt és Hongkongot említették, de sokan várják Peking és Isztambul pénzügyi szolgáltatói központként játszott szerepének erősödését is.

      A tanulmányban idézett szakértői vélemények szerint azonban Hongkongnak és Szingapúrnak van a legnagyobb esélye arra, hogy érdemben versenybe szállhassanak a két éllovassal, Londonnal és New Yorkkal. Forrás: mti